DEEL 1: ZOEK DE VERSCHILLEN

Dat mannen en vrouwen elkaar soms niet begrijpen heeft onder andere te maken met dat zij van elkaar verschillen. Ik noem vier aspecten waarin mannen en vrouwen verschillen: de hersenen, de hormonale huishouding, de gedachtewereld en het omgaan met gevoelens. De verschillen die ik noem, zijn bedoeld om aan te geven dat het helemaal niet zo vreemd is dat jij je partner niet begrijpt. Zou het normaal zijn dat je de ander soms niet kan begrijpen, juist vanwege de verschillen?

Hersenen

Wist je dat man en vrouw twee totaal verschillende wezens zijn? Van mannen wordt gezegd:

‘Zij hebben twee hersenhelften, de ene zijn ze kwijt en de andere is de eerste aan het zoeken…’

Gigi Sage en Birgit Engel (2009)[i] beschrijven de verschillen tussen de hersenen van mannen en vrouwen. Man en vrouw hebben in hun hersenen een hersenbalk (corpus callosum), een dikke bundel zenuwen die de beide hersenhelften verbindt. Alleen, de hersenhelften van mannen zijn meer gescheiden dan die van vrouwen. Sterker nog, de hersenhelften van vrouwen overlappen elkaar zelfs een beetje, vanwege de hersenbalk. De hersenbalk is bij vrouwen groter/dikker en heeft een stuk meer verbindingen dan bij mannen. Daarom is er meer connectie tussen de twee hersenhelften bij vrouwen dan bij mannen, waardoor ze beter zijn hun emoties te verwoorden e.d. Dit is de reden waarom vrouwen vaak goede sprekers zijn, waarom zij vaak gedetailleerd zijn en goed over hun gevoelens kunnen praten.

De hersenhelften van een man hebben minder overlappingen, het taalvermogen en de emoties van de man zijn nauwelijks met elkaar verbonden. Vandaar dat mannen het over het algemeen moeilijker vinden om over hun emoties te praten.

Van Mark Gungor[ii] staat een aantal filmpjes op YouTube waarin hij de verschillen tussen de hersenen van mannen en vrouwen verklaart. Gungor doet dit op een stereotyperende manier, omdat zijn informatie niet voor iedereen geldt. Wat Gungor uitlegt is dat informatie bij vrouwen continu wordt verwerkt en dat er vele emotionele verbindingen worden gemaakt. Vrouwen weten nog goed welke emotie zij ervoeren toen hun partner iets had gedaan wat volgens hen niet goed was. Vrouwen kunnen continu belangrijke informatie aan hun man doorgeven zonder dat de man zich daar bewust van is.

Mannen daarentegen kunnen een doosje in hun hersenen hebben waar helemaal niets in zit, de zogenaamde ‘nothing box’. Mannen kunnen een periode lang niet nadenken en daar van genieten. Voor vrouwen is dit moeilijk om te begrijpen. Het liefst zouden ze graag willen weten wat er allemaal in die ‘nothing box’ gebeurt, dat staat een man echter niet toe. Het is hun favoriete manier van bijkomen en het doosje is open tijdens het kijken naar sport en films op televisie.

De informatie die Gungor geeft, heb ik met mannen en vrouwen getoetst. Sommige aspecten zijn herkenbaar voor mensen, maar er waren ook vrouwen die mij vertelden dat in hun relatie de man meer emotioneel verwerkt en de vrouw pragmatischer denkt. Wat Gungor onderwijst kan precies andersom werken bij mannen en vrouwen.  

Gigi en Makena Sage benaderen het grote verschil in denken van mannen en vrouwen. Zij geven aan dat mannen nogal zwart-wit zijn in hun denkvermogen, doelgericht en het liefst actie willen ondernemen of oplossingen willen verzinnen. Mannen denken rechtlijnig (ongecompliceerd). Als man beschik je over het vermogen om je in een nieuwe situatie meteen te richten op je doel.

Vrouwen daarentegen zien behalve zwart en wit veel meer verschillende mogelijkheden, zij kijken veel meer naar het proces,  hoe je een doel  bereikt en zij willen het liefst daarover zo veel mogelijk praten. Vrouwen denken emotioneel (gecompliceerd). Vrouwen nemen de intermenselijke relaties waar, zij hebben het nodig om zich continu in woorden uit te drukken (Gigi & Makena Sage 2011)[iii].

Snap je nu waarom mannen en vrouwen zoveel strijd kunnen ervaren bij een naderend probleem? Mannen hebben namelijk al een oordeel over het probleem geveld en weten meteen of iets moet worden aangepakt. Vrouwen daarentegen zijn er nog niet helemaal zeker van en willen het probleem van verschillende kanten benaderen en er met hun man over praten. Maar dan niet alleen over het probleem, ook over hun gevoelens over het probleem, terwijl het voor de man al een beklonken zaak is, vooral nu op televisie de tweede helft van de wedstrijd begint.

De man sluit zich af van haar woorden terwijl zij nu juist op dreef is. Hij gaat zich aan haar irriteren, zij irriteert zich aan het feit dat hij niet luistert en voor je het weet, is er ruzie. Hij kan nu niet lekker meer genieten van de wedstrijd en zij vindt het vervelend dat hij niet even naar haar wil luisteren. Er is een boekje geschreven door Johannes van Alblas (2016)[iv] over wat mannen horen als hun vrouw met hen praat terwijl zij niet willen luisteren. Op elke bladzijde van dit boekje staat precies wat mannen horen. Ik durf dit niet op te schrijven, op elke bladzijde van het boekje staan alleen de woorden: bla, bla, bla…

 

[i] Gigi Sage & Birgit Engel, Hallo Tarzan, Lannoo, Tielt, 2009, 73-74

[ii] Laugh your way to a better marriage van Mark Gungor, zie Y-tube

[iii] Gigi & Makena Sage, Wat vrouwen niet aan mannen vertellen, Lannoo, Tielt, 2011, 31-33

[iv] Johannes van Alblas, Wat mannen horen als vrouwen praten, BBNC, Tsjechië, 2016