DEEL 1: VREEMD GAAN
Willard Harley behandelt in zijn boek (2015)[i] het onderwerp vreemdgaan. Met vreemdgaan hebben we het over een ‘verhouding’, als twee personen een buitenechtelijke relatie aangaan, waarin seks en gevoelens van liefde centraal staan. Buitenechtelijk betekent: buiten het huwelijk om. Als mensen niet getrouwd zijn, zou je een verhouding kunnen uitleggen als een relatie buiten een erkende relatie van liefde en vertrouwen om.
In Nederland zou ongeveer een kwart van alle relaties te maken hebben met vreemdgaan, wereldwijd ligt het cijfer op ongeveer 22%. Dit zijn echter geen officiële cijfers maar cijfers van het condoommerk Durex, dus de vraag is hoe betrouwbaar en volledig die cijfers zijn.[ii] Bovendien zal het lastig zijn om cijfers over vreemdgaan in kaart te brengen. Logisch ook, want wie wil toegeven dat hij/zij wel eens vreemdgaat? En hoe zit het met de schaamtecultuur bij verschillende bevolkingsgroepen en culturen?
Harley schrijft dat een verhouding meestal begint met vriendschap. Deze verhouding begint met het toevertrouwen van zorgen aan een ander; de andere persoon vertrouwt vervolgens persoonlijke zorgen toe. Door verdieping van de vriendschap groeit de steun en bemoediging voor elkaar en daardoor de aantrekkingskracht naar de ander.
Een buitenechtelijke relatie hoeft dus niet alleen te bestaan vanwege een seksuele aantrekkingskracht maar ook vanwege een emotionele aantrekkingskracht. Vaak speelt verliefdheid een grote rol omdat mensen het gevoel van de hartstocht belangrijk vinden en daarbij geen oog hebben voor de tekortkomingen van de twee vreemdgangers. Tot slot speelt vaak ook de fantasie, over in het geheim met een ander leven, een rol.[iii]
Een getrouwde man die zich seksueel aangetrokken voelt tot een andere vrouw lijkt helemaal bezeten van die vrouw. Sommige succesvol lijkende mannen zijn bereid om alles wat zij in hun leven hebben opgebouwd, weg te gooien voor een bijzondere seksuele relatie.[iv]
Aanleidingen tot vreemdgaan
Er kunnen dus genoeg redenen zijn waarom mensen vreemdgaan. Uiteraard heeft dit vaak ook te maken met de eerste zes relatievragen te maken in dit boekje:
- Je voelt je onbegrepen: Als je je onbegrepen voelt door je partner, is er altijd wel iemand die jou wél begrijpt. De aandacht die je krijgt van die ander, was waar je al zo lang naar op zoek was. Eindelijk iemand die jou begrijpt…
- Je voelt je eenzaam in je relatie: Vanuit je eenzaamheid kom je in contact met iemand die naar je vraagt en oprecht in jou geïnteresseerd is. Dat voelt goed, dat is al zo lang geleden.
- Je vraagt je af waar je in hemelsnaam aan begonnen bent. Vanuit deze gevoelens van uitzichtloosheid kom je iemand tegen met nieuwe ambities en kansen voor een nieuw avontuur. Je merkt dat je positief geprikkeld wordt.
- Je beseft dat je uit elkaar groeit. Als je toch uit elkaar aan het groeien bent, sta je wellicht open voor een nieuw romantisch avontuur. Dan had je partner maar beter zijn/haar best moeten doen.
- Je voelt je niet gerespecteerd door je partner. En terwijl jij je niet gerespecteerd voelt, kom je iemand tegen die je waardeert om wie je bent. Plotseling ontvang je mooie liefdevolle woorden en genegenheid. Je denkt: “Tjonge, bestaat zoiets nog voor mij?” en je gaat als een bloem open voor de ander.
- Je ervaart seksuele problematiek in je relatie. En aangezien je dus weinig tot geen goede seks in de relatie met je partner krijgt, begin je te verlangen naar iemand anders om dat mee te delen.
Al deze aspecten van je huidige relatie kunnen dus aanleiding geven voor vreemdgaan.
Daarnaast zijn er ook nog andere redenen waarom je vreemd kan gaan. Ben je wellicht ergens geweest waardoor je je liet verleiden? De twee belangrijkste plekken voor verleiding zijn de werkplek en het internet.
Op YouTube kun je een video[v] bekijken van Jordan Peterson (klinisch psycholoog). Het gaat over de discussie in hoeverre er een kledingcode moet zijn voor mannen en vrouwen op de werkplek. Peterson geeft aan dat er een biologische relatie is met aantrekkelijk gekleed zijn en seksueel gekleed zijn. Sommige bedrijven hebben een kledingcode, anderen bedrijven hebben zoiets niet. Kan aantrekkelijk gekleed zijn seksuele verleiding veroorzaken op de werkplek? Hoe zit het precies met werkafspraken als een man en een vrouw een gezamenlijke opdracht moeten voorbereiden of uitvoeren? Als je voor je werk moet samenwerken met een aantrekkelijke collega die tussen het werk door naar je vraagt en oprecht geïnteresseerd is, dan kan verleiden of verleid worden een mogelijkheid zijn.
Een grotere plek dan de werkplek om in contact te komen met mensen om een relatie mee aan te gaan is het internet. Zo bestaat de website: beetjevreemdgaan.nl, daarnaast wordt er veel reclame gemaakt voor de site: secondlove.nl. Op deze site staat op de homepage dat je direct online kunt vreemdgaan. Polyamorie kan worden aangemoedigd, dit is het onderhouden van meerdere liefdesrelaties tegelijkertijd.
De site VictoriaMilan moedigt mensen met een relatie aan tot vreemdgaan en het is interessant dat zij mensen met een relatie ‘gebonden’ noemen. Gebonden zijn geeft een negatieve lading aan een bestaande relatie. Als we het over een liefdevolle relatie hebben dan spreken we over: verbondenheid. Vanuit de marketing voor vreemdgaan spreekt men liever over gebondenheid, als een last, een relatie waarin je vast zit en vrijheid (spanning) mist. Het gaat er de mensen van deze sites niet om hoe jij je relatie ervaart, het gaat er om dat zij geld kunnen verdienen met inschrijvingen en mensen koppelen.
Naast bestaande sites om je in te kunnen schrijven om vreemd te gaan zijn er andere mogelijkheden zoals: Snapchat, Instagram, Facebook, WhatsApp of via Email en SMS. In de romantische komedie: You’ve got mail uit 1998 zie je al hoe spannend het kan zijn als je een berichtje krijgt van iemand die je leuk vindt, maar nog niet echt kent. Kortom, er is genoeg aanbod via het internet om te verleiden of verleid te worden. Wellicht is daardoor de druk op bestaande relaties alleen maar groter geworden.
Hoe herken je een partner die vreemd gaat?
Deze vraag is niet bedoeld om argwaan te creëren, maar wellicht herken je dingen uit de tips die op internet worden gegeven om te kijken of je partner stiekem vreemd gaat.[vi]
- Je partner praat over een andere man of vrouw in zijn/haar slaap.
- Je partner heeft ineens last van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).
- Als je in de buurt komt van je partners PC, sluit hij of zij ineens allerlei vensters.
- Je partner voert cryptische telefoongesprekken of neemt in jouw bijzijn de telefoon niet op als hij/zij het nummer heeft gelezen.
- Je partner bewaakt zijn of haar mobiele telefoon met uiterste zorg om te voorkomen dat jij kunt kijken wie er belt en berichtjes stuurt.
- Je partner ontvangt allerlei berichten die hij of zij snel wist.
- Je partner zegt ergens te zijn geweest, maar jij komt er achter dat je partner daar helemaal niet is geweest.
- Je partner moet ineens vaak overwerken of komt ineens regelmatig veel later thuis, van een vaste sportavond of vergadering. (Vooral deze plotselinge en onverklaarbare veranderingen zijn een aanwijzing.)
- Je vindt een kledingstuk thuis dat niet van jou of je partner is.
Ongetwijfeld zijn er nog veel meer tips te noemen. Maar hoe je er ook achter komt: wat moet het ongemakkelijk zijn als dat gebeurt. En wat een enorme impact moet dit hebben op jullie verbondenheid (nog los van wanneer er kinderen in het spel zijn, wat het nog moeilijker maakt).
[i] Willard Harley, Wat wil hij, wat wil zij?, Gideon, Hoornaar, 6e druk 2015
[ii] http://www.vreemdgaan-overspel.nl/feiten.html
[iii] Willard Harley, Wat wil hij, wat wil zij?, Gideon, Hoornaar, 6e druk 2015, 12-14
[iv] Idem, 51
[v] https://www.youtube.com/watch?v=cINCqpBi4Ls
Jordan Peterson: Seductively dressed women in the workplace?
[vi] http://www.vreemdgaan-overspel.nl/herkennen.html