DEEL 2: DE IMPACT VAN VREEMDGAAN

In de Marriage Course wordt er op de vierde cursusavond gesproken over verschillende reacties op emotionele pijn.[i] Mensen kunnen woede, wraak en angst ervaren als zij er achter komen dat hun partner vreemd is gegaan. Er kan ook schuldgevoel ontstaan. En ongetwijfeld zal er verdriet en teleurstelling zijn doordat het vertrouwen en de intimiteit wordt beschaamd.

Er kunnen allerlei spanningen ontstaan in de relatie, waardoor lichamelijke klachten kunnen optreden, zoals onrustig slapen, onregelmatige eetlust en andere psychosomatische klachten. Het kan ook leiden tot gedragsveranderingen zoals minder ontspanning, minder seksbeleving, zich snel aangevallen voelen of vluchten in drugs, drank, pornografie of werk.

Tot slot vinden ook emotionele veranderingen plaats zoals het verlies van positieve gevoelens (romantiek), het ontstaan van een laag zelfbeeld, depressie en de angst voor ruzies.

Als vreemdgaan wordt ontdekt blijkt, voor degene die erachter komt, dat er sprake is van een driehoeksverhouding. Een driehoeksverhouding is één van de grootste vijanden van een goede relatie. Er is sprake van een driehoeksverhouding als één van de partners om de verkeerde reden een derde partij in de relatie brengt.[ii]

James Dobson beschrijft (2007)[iii] de elf verschillende stadia van een relatie waarin een persoon vreemdgaat. Pas in het zesde of zevende stadium van een driehoeksverhouding komt één van de partners erachter dat er een ander in het spel is. Die andere relatie heeft zich al zo sterk ontwikkeld dat het moeilijk is om te stoppen of dat degene die vreemdgaat zijn/haar conclusies al heeft getrokken, terwijl de ander zich net bewust is van de driehoeksverhouding. Wat volgt zijn twee mensen met totaal verschillende emoties. De één leeft al een tijd lang met geheimen en deelt het meest intieme met een ander. Het leven van degene die zich verraden voelt, valt op dat moment als een spiegel kapot. Het hele beeld van de relatie, het zelfbeeld krijgt een enorme klap.

[i] Marriage Course Werkboek, 2018, 60-61, 64

[ii] Henry Cloud & John Townsend, Grenzen in het huwelijk, Novapres, Apeldoorn, 2001, 137

[iii] James Dobson, Love must be tough, Tyndale House, Illinois, 2007, 162-171