Relatievraag 8 – SCHOONOUDERS; TROUWPA EN TROUWMA

Schoonouders worden gemeenschapsfamilie zodra jij met iemand trouwt of een langdurige (levenslange) relatie begint. Het is niet alleen zo dat partners moeten wennen aan hun schoonouders (en andersom), maar de twee paar schoonouders moeten ook wennen aan elkaar. Dat kan heel erg goed gaan, maar soms ook niet.

Jouw gezinscultuur met alle normen en waarden kan enorm verschillen van de cultuur van het gezin waar je partner uit komt. En dan hebben we het nog niet eens over relaties waarin verschillende nationaliteiten en religies samenkomen. Soms kan de invloed van schoonouders een enorme impact hebben op de relatie van man en vrouw.

In 1961 had Ernest Kador een hit in Amerika met het nummer ‘Mother in law’. Dit lied was niet bepaald een aubade voor zijn schoonmoeder. Een gedeelte van de tekst gaat als volgt:

I come home with my pay, she asks me what I made.
She thinks her advice is a contribution but if she will leave that will be the solution.
And don't come back no more, mother-in-law.

Zelfs de band Queen heeft ooit een lied geschreven (1976) over de invloed van schoonouders. Dit lied is geen aubade want het luistert naar de naam: Tie your mother down. Een gedeelte van het lied gaat als volgt:

Your Momma and your Daddy gonna plague me til I die. Why can't they understand I'm just a peace lovin' guy.

Het is heel invoelbaar. Tegelijkertijd echter kun je je ook inleven in de ouders, die hun dochter angstvallig proberen te beschermen tegen de grillen van puberjongens. Het lied is niet serieus bedoeld. Een van de bandleden (Brian May) schijnt het lied ’s morgens vroeg in Tenerife gemaakt te hebben, meer als een lolletje.

Een film die gaat over de enorme verschillen tussen twee families is: Meet the Fockers. Twee jonge mensen (Greg en Pam) willen dat hun schoonouders elkaar beter leren kennen, dat gaat niet helemaal goed. Pam haar vader is een ex-CIA man, wantrouwend en hij laat je niet zomaar in ‘the circle of trust’, hij bespioneert zelfs zijn eigen schoonzoon. De ouders van Greg leven nog half in de sixties en zijn moeder is een sekstherapeut. Het is een interessante ontmoeting van een zeer gesloten schoonvader met een zeer open schoonmoeder.

Eén van de mooiste series als het gaat over de enorme verschillen binnen een familie en aangetrouwde familie is een Britse serie die gemaakt is tussen 1990-1995: Keeping up appearances. Hyacinth Bucket is een complexe vrouw die continu indruk wil maken op mensen met een hoge status. Als je naar een aflevering kijkt, krijg je meteen medelijden met haar man en iedereen in haar omgeving. Haar zoon krijg je in de serie niet te zien, en misschien is dat ook goed. Hyacinth is de personificatie van de schoonmoeder waar je niet bepaald op zit te wachten.

Het doel in dit hoofdstuk is niet om schoonouders te diskwalificeren. Sterker nog: het kan een enorme verrijking zijn om schoonouders erbij te krijgen. Het gaat echter in dit hoofdstuk om schoonouders die een relatie kunnen belemmeren.