Relatievraag 3   WAAR ZIJN WE AAN BEGONNEN?

 

Als twee mensen elkaar leren kennen, verliefd worden en besluiten om samen door het leven te gaan lijkt niets hen te kunnen stoppen. Het is net als in het lied ‘Feel alright’ van Bob Marley:

‘One Love! One Heart! Let’s get together and feel all right.’

Op dat moment ben je je er nog niet van bewust dat de relatie minder zou kunnen worden. Het lijkt een beetje op een aankoop van een huis waar je veel geld en energie in stopt totdat je er achter komt dat er problemen zijn waar je niet van te voren op had gerekend. Is de grond verontreinigd of zit er houtrot in de draagbalken? Samen met je partner was je bezig om verfkleuren uit te kiezen en gordijnen voor het raam te bestellen, het blijkt dat de hele fundering van de vloer vervangen moet worden of dat het dak vernieuwd moet worden. Daar hadden jullie niet op gerekend! Kan je leven in een huis dat grondig verbouwd moet worden, waar al je spaargeld aan opgaat?

Er zijn mensen die na vele jaren van samenleven met een ander zichzelf de vraag stellen: ‘Waar ben ik aan begonnen?’ Er zijn mensen die na een aantal maanden of weken van een relatie zichzelf die vraag stellen. Hoe kan het dat wat eens zo mooi begon nu lijkt op een film met slechts dramascenes. Zo’n film die je liever niet wilt afkijken omdat er geen einde aan lijkt te komen. Of zoals een oud liedje gaat:

 ‘t Is weer voorbij die mooie zomer. Die zomer die begon zo wat in mei. Ah, je dacht dat er geen einde aan kon komen.

Maar voor je 't weet is heel die zomer al weer lang voorbij.’

(Gerard Cox, 1973)